De AEX-index in Amsterdam noteerde anderhalf uur voor het slot 0,4 procent hoger. De Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag met kleine winsten aan de handel begonnen.

De Europese aandelenbeurzen vonden in de loop van dinsdagmiddag de weg omhoog. Een verdere daling van de olieprijzen had wel een remmende werking op de handel.

Aanvankelijk daalden de beurzen, na de forse verliezen op maandag. ,,De olieprijs glijdt verder naar beneden en zorgt voor koersdruk onder de grote olieproducenten. Ook wordt de euro steeds goedkoper. Er gebeurt in ieder geval genoeg op de markten en er wordt flink gehandeld”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

AEX krabbelt op

De AEX-index in Amsterdam noteerde anderhalf uur voor het slot 0,4 procent hoger op 412,76 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 629,41 punten. De beurzen in Londen Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

Bij olieconcern Shell maakte een aanvankelijk verlies van meer dan 1 procent plaats voor een winst van 1,2 procent ondanks een verder daling van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper op 48,95 dollar, Brentolie daalde 2,1 procent in prijs tot 52,02 dollar per vat.

Ahold stijger

De sterkste stijger in de AEX was Ahold met een winst van 2,7 procent, terwijl chipmachinemaker ASML onderaan stond met een verlies van meer dan 2 procent.

In de MidKap voerde TomTom de stijgers aan met een plus van 9,5 procent. Het navigatiebedrijf gaat kaarten leveren voor de inbouwnavigatieapparatuur van de Duitse autofabrikant Volkswagen. Medisch toeleverancier Fagron sloot de rij met een verlies van 3,3 procent.

In Frankfurt klommen Daimler en BMW tot 2,1 procent. De Duitse autofabrikanten zagen de autoverkopen in de Verenigde Staten in december verder toenemen.

De euro was 1,1905 dollar waard, tegen 1,1920 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op maandag.

Rente Nederlandse staatspapier historisch laag

De toch al historisch lage rente op Nederlandse staatsobligaties is dinsdag verder gezakt. De zoektocht van beleggers naar veilige havens en de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort zal overgaan tot de opkoop van staatsleningen blijven de vraag naar de schuldpapieren stimuleren.

Het rendement op tienjarige Nederlandse obligaties zakte in de middaghandel naar 0,57 procent. Een jaar geleden stond de rente nog op 2,2 procent. De rente op leningen voor vijf jaar bedraagt nog maar 0,06 procent.

Ook andere Europese obligaties waren opnieuw in trek. Zo zakte de Duitse tienjaarsrente naar 0,46 procent en daalde de Spaanse en Italiaanse rente naar respectievelijk 1,6 en 1,8 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

Speculaties over ingreep ECB

De ECB gaf de afgelopen tijd herhaaldelijk aan bereid te zijn de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone verder op te voeren. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank daarbij uiteindelijk zal overgaan tot de opkoop van Europese staatsobligaties.

Het Financieele Dagblad meldde dinsdag op basis van ingewijden dat de ECB in dat verband momenteel met drie scenario's werkt. In de eerste variant zou de bank obligaties van alle eurolanden opkopen, naar rato van het aandeel dat de centrale banken van de lidstaten in de ECB hebben.

In een andere variant koopt de ECB alleen obligaties van landen met de hoogste kredietwaardering (AAA), waardoor de risico's voor de centrale bank zouden worden beperkt. In het derde scenario kopen nationale centrale banken staatsleningen van hun eigen overheid, zodat de risico's bij de landen zelf komen te liggen.

De ECB komt naar verwachting op 22 januari met verdere details over de plannen. De definitieve invulling wordt echter pas begin maart verwacht.

Griekse rente stijgt fors

De grote vraag naar obligaties beperkt zich overigens niet tot de eurozone. De Britse overheid wist dinsdag tienjarige leningen te plaatsen tegen de recordlage rente van 1,6 procent. De Amerikaanse rente zakte voor het eerst sinds mei 2013 tot minder dan 2 procent.

Door de onzekerheid over de politieke en economische toekomst van Griekenland gingen Griekse obligaties wel opnieuw in de uitverkoop. De Griekse tienjaarsrente liep op naar 9,4 procent. Dat is het hoogste peil sinds september 2013.

Kleine winsten Wall Street

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn dinsdag met kleine winsten aan de handel begonnen. Ondanks de opnieuw sterk dalende olieprijzen kreeg de uitverkoop waarmee de eerste volledige handelsweek van 2014 maandag begon geen vervolg.

De leidende Dow-Jonesindex stond na een paar minuten handel 0,1 procent hoger op 17.523 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 0,2 procent bij en kwam op 2014 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 4665 punten.

Farmaceut Salix Pharmaceuticals, de samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming, steeg in de vroege handel 2 procent. Het bedrijf maakte bekend dat bestuursvoorzitter Carolyn Logan deze maand aftreedt na kritiek op het management.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl